Fundația Părinți din România, în parteneriat cu Fundația Philips și cu sprijinul Philips România, lansează o inițiativă prin care extinde accesul la servicii medicale de specialitate pentru categoriile sociale vulnerabile din Transilvania.
În cadrul programului, o echipă de medici va vizita 24 de comunități din județele Cluj și Alba pentru a oferi consultații și ecografii gratuite, activități educaționale privind îngrijirea sănătății pentru adulți și copii, precum și sesiuni de instruire pentru părinți dedicate prevenirii celor mai frecvente afecțiuni. Programul se va desfășura până la finalul lunii iulie 2020.
Programul își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții și a îngrijirii medicale acordate pacienților cu grad de vulnerabilitate ridicat, precum și să reducă incidența anumitor patologii care pot fi diagnosticate sau supervizate în ambulatoriu prin soluții de telemedicină.
Studiile realizate de Fundația Părinți din România în rândul locuitorilor din comunitățile vizate arată că 90% dintre respondenți nu au făcut o ecografie în ultimii 3 ani. De asemenea, cei 20.000 de locuitori din localitățile incluse în program nu au mijloace de transport regulate pentru a ajunge la spital, iar personalul medical este insuficient.
„Accesul la îngrijire medicală de specialitate este în continuare o frână majoră în creșterea standardului de viață pentru multe comunități rurale. La absența personalului specializat și a infrastructurii necesare chiar și pentru investigații medicale de bază, se adaugă lipsa transportului regulat către orașe în care pacienții au acces la astfel de servicii, precum și factori ca vârsta, veniturile mici și bolile cronice care pot reduce mobilitatea. În astfel de comunități, există pacienți cu boli cronice care nu au mai făcut ecografii de 10 ani sau chiar deloc. Prin programele Fundației Părinți din România, identificăm soluții care pot îmbunătăți viețile familiilor și copiilor din țara noastră, iar acest program conectează pacienții cu medicii și îngrijirea de care au nevoie pentru un trai mai bun”, declară Cristina Grigore, Director Executiv al Fundației Părinți din România.
În cadrul programului, o echipă de patru medici specialiști desfășoară consultații gratuite pentru 800 de copii și adulți, realizate cu ajutorul soluției mobile pentru ecografie cu ultrasunete Lumify by Philips, care permite utilizarea smartphone-urilor pentru o examinare rapidă cu acuratețe ridicată.
„Accesul la îngrijire medicală de înaltă calitate este un factor esențial în dezvoltarea socio-economică sustenabilă a comunităților vulnerabile. Susținem programul dezvoltat de Fundația Părinți din România cu echipament, cunoștințe și expertiza echipei Philips prin intermediul Fundației Philips și ne dorim să facem un pas înainte, în direcția formării unor comunități sănătoase prin tehnologie inovatoare. Ne bucurăm să aducem tehnologie și îngrijire mai aproape de familiile care au nevoie de ele”, declară Jens-Jakob Gustmann, Sales Leader Central and Eastern Europe, Philips.
Proiectul mai include activități de informare pentru cei 800 de beneficiari și 10 sesiuni de instruire dedicate părinților, cu scopul de a crește nivelul de educație în legătură cu prevenția în arii precum alăptarea, diversificarea, vaccinarea, bolile copilăriei, bolile de colectivitate, dezvoltarea copilului și alimentația sănătoasă. Sesiunile vor fi însoțite de materiale educaționale accesibile tuturor locuitorilor din comunități. (A.D.).